Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Det här är godis för den som gillar att pyssla lite extra i köket.
Koka upp sirap, honung och glykos under omrörning i en kastrull. Koka på ej för stark värme till cirka 125 grader, använd hushållstermometer. Ta av kastrullen från värmen.
Sätt ugnen på 175 grader. Täck en liten långpanna med bakplåtspapper. Bred ut nötterna på papperet och rosta dem i mitten av ugnen 5-10 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna och gnugga bort skalet.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa i strösockret, lite i taget, till en fast marängsmet. Vispa i sockerlagen, lite i taget, i marängsmeten. Vispa till en fast smet. Blanda i de rostade nötterna och tranbären.
Lägg ett ark dubbelvikt bakplåtspapper på en skärbräda och sikta över ett lager florsocker. Bred ut nougaten på det pappret. Sikta över rikligt med florsocker och täck med en dubbelvikt ark bakplåtspapper. Tryck ut nougaten till 2 centimeter tjock platta. Låt vila i frysen över natten.
Skär i långa stavar. Förvara i frysen till serveringen, gärna 2-3 dagar.
Recept från Mitt kök