Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mustig köttgryta med rödvin och champinjoner

En riktigt mustig och klassisk fransk köttgryta på nötkött. Blanda i champinjoner och rödvin, så gott! Ett perfekt långkok när man har gott om tid!

Mustig köttgryta med rödvin och champinjoner
Mustig köttgryta med rödvin och champinjoner
Mustig köttgryta med rödvin och champinjoner
Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 800 gnötkött- till exempel bringa, bog eller biff med kappa
  • smör- till stekning
  • salt
  • svartpeppar- malen
  • 2rödlökar
  • 2schalottenlökar
  • 1oxbuljong- mörk
  • 4 dlrödvin
  • 2lagerblad
  • 5svartpepparkorn- malda i mortel
  • 1 mskvetemjöl
  • salt

Kronärtskockor med aioli

  • 2kronärtskockor
  • 0,5citron- saften
  • salt
  • 1gul lök
  • 1 dlaioli

Inlagd smörgåsgurka

  • 4västeråsgurkor
  • 1 knippakrondill

Lag

  • 1 dlättiksprit
  • 2 dlströsocker
  • 3 dlvatten
  • 1 tsksalt
  • 0,5 tsksenapsfrö- gult

Till servering

  • kronärtskockor med aioli- se recept
  • inlagd smörgåsgurka- se recept
  • mjölig potatis- kokt
  • citrontimjan- eller vanlig timjan
  • bladpersilja

Gör så här

  1. Skär köttet i 4 centimeter stora bitar. Bryn köttet runtom i smöret. Salta och peppra. Lägg bitarna i en stor gryta.

  2. Skala och dela lökarna på mitten och lägg i grytan. Häll på oxbuljong och rödvin, tillsätt lagerblad och malda svartpepparkorn. Koka upp och skumma av köttet. Låt köttet sjuda under lock i cirka 1 timme tills det är mört.

  3. Red av grytan med mjölet, rör ut mjölet i lite kallat vatten och rör ner det i grytan, koka upp.

  4. Kronärtkockor med aioli: Dela kronärtskockorna på hälften. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Pressa i citronsaften och tillsätt salt.

  5. Skala och dela löken på mitten och lägg i. Koka i cirka 20 minuter tills innehållet i kronärtskockorna är mjukt. Servera med aioli till grytan.

  6. Smörgåsgurka: Koka upp alla ingredienser till lagen. Lägg krondillen i en glasburk, dela gurkorna på längden och lägg i gurkorna i glasburken (om man ska spara på gurkorna kan man låta dem vara hela och se till att burkarna är väl rengjorda). Häll försiktigt på den varma lagen och sätt på locket. Låt lagen svalna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök