Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fransk löksoppa med gruyèreost

Löksoppa med bröd och ost är en fransk klassiker.

Fransk löksoppa med gruyèreost
Fransk löksoppa med gruyèreost
Fransk löksoppa med gruyèreost
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 lgul lök- tunt skivad
  • 25 gsmör
  • 1 tsksalt
  • 1 tskströsocker
  • 3 mskvetemjöl
  • 18 dlvatten
  • 3 tärningaroxbuljong- mörk
  • 2 dlvitt vin
  • 1 mskkonjak- (kan uteslutas)
  • 3 msktimjanblad- repade
  • salt
  • peppar- nymald
  • 46 skivorlantbröd- utan kanter
  • 4 dlgruyère- riven

Gör så här

  1. Stek löken i smöret på låg värme under lock i cirka 15 minuter. Tillsätt salt och socker. Sätt på locket och stek i ytterligare 30 minuter. Rör om då och då och passa så att löken inte bränns.

  2. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt buljong och vin och låt soppan sjuda under lock i cirka 30 minuter. Ta bort eventuellt skum. Blanda i konjak och timjan. Smaka av med salt och peppar.

  3. Fördela soppan i ugnsfasta skålar. Lägg en brödskiva i varje form. Toppa med ost.

  4. Gratinera i het ugn med grillelementet på. När osten har en gyllene färg är soppan klar att servera.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök