Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Fina gamla patéformar kan man hitta på loppisar. Man kan också använda en vanlig avlång brödform. Gott att servera med cornichons, cumberlandsås, sallad och rostat bröd.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en patéform som rymmer cirka 1 liter.
Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs löken och vitlöken på medelvärme i lite smör tills den mjuknar. Låt löken svalna.
Blanda alla ingredienser till patén i en skål. Forma en limpa av färsen, lättast går det om man blöter händerna med lite kallt vatten före.
Linda fläsk eller bacon runtom limpan och lägg i formen. Stick i lagerbladskvisten och sätt på locket.
Ställ formen i ett vattenbad. Fyll upp en ugnsfast form med hög kant eller en plåt med kant till hälften med vatten och sätt i patéformen i vattnet så att det kommer upp till halva patéformens kant. Det gör så att patén gräddas lite varsammare och inte spricker.
Grädda patén mitt i ugnen i cirka 1 ½ timme med locket på. Om du inte har ett lock till formen kan du lägga på aluminiumfolie och sticka några hål i folien.
Ta ut patén och lyft ur den ur vattenbadet och låt den svalna.
Patén blir god som förrätt eller som en liten egen rätt. Servera tillsammans med cornichons, cumberlandsås, sallad och bröd.
Recept från Mitt kök