Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En härligt grov lantpaté är alltid lika omtyckt. Ska patén serveras på en buffé tillsammans med många olika rätter räcker det med cornichoner och oliver som tillbehör. Men om patén ska serveras som förrätt är cumberlandsås, grönsallad och cornichoner gott till.
Finhacka fläsket och champinjonerna. Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs fläsket i en klick smör cirka 2 minuter. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök och fräs ytterligare cirka 5 minuter. Låt kallna.
Lägg färsen i en matberedare och tillsätt konjak, salt, timjan, ägg och mjöl. Häll i grädden medan maskinen går och arbeta snabbt ihop till en smet.
Putsa levern fri från senor och hinnor. Finhacka levern. Lägg över färsen i en bunke och blanda försiktigt i lever och svampfräs.
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång brödform, 1 1/2 liter. Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten. Fördela smeten i formen och släta till ytan.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 1/2 timme. Låt kallna.
Täck patén med aluminiumfolie och ställ en tyngd på, till exempel en avlång form med kallt vatten. Låt stå i kylen till nästa dag. Patén håller sig ett par dagar i kylen.
Recept från Mitt kök