Här är recept på en fransk kycklinggryta som är perfekt mat till vardag och fest - smakerna är tydliga och härliga. Kycklinggryta är enkelt att variera - både i smak och innehåll. Välj det du har hemma och laga efter säsong.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
900 gkycklinglårfilé
salt- svartpeppar
vetemjöl
250 gsteklök
2vitlöksklyftor
200 gchampinjoner
4rimmat sidfläsk
2 msksmör
3 dlrödvin
1 dlvatten
1 mskkalvfond
1kryddbukett- (se tips i instruktionerna)
1 mskbeurre manié- (rör ihop lika delar mjukt smör och vetemjöl till en kula)
2 msktomatpuré
persilja- hackad
Servera med
baguette
sallad
Kryddbukett
1 bitpurjolök
1 litenstjälkselleri
2timjan
1persilja
1lagerblad
Gör så här
Dela filéerna i två delar. Salta och peppra kycklingdelarna. Vänd dem i vetemjöl på en tallrik. Lägg över på smörpapper.
Lägg steklökarna i ljummet vatten i en skål, cirka 5 minuter, då blir de lättare att skala. Skala dem med skalkniv. Skala och hacka vitlöken.
Skär fläsket i strimlor. Ansa och dela svampen och lägg i en skål.
Bryn fläsket i en stekpanna, lägg över i en gryta. Bryn kycklingbitarna i smör, tillsätt vitlök och lägg över i grytan. Stek lök och svamp i smör och lägg över i grytan.
Tillsätt vin, vatten och fond. Lägg i kryddbuketten. Låt grytan koka upp och sedan sjuda, 25 minuter. Lägg kyckling, fläsk och grönsaker i en skål. Ta bort kryddbuketten.
Klicka ner beurre manié och tomatpuré i skyn. Sjud 5 minuter under omrörning. Salta och peppra. Lägg i kyckling, fläsk och grönsaker och låt grytan bli het. Strö över persilja.
Bind samman, 1 bit purjolök, 1 liten stjälk selleri, 2 kvistar timjan, 1 kvist persilja och 1 lagerblad till en bukett, med bindgarn eller lägg i en påse av gasväv. Buketten läggs i grytan som smaksättning.
Här använder vi vanligt vin men det går förstås lika bra att byta ut det mot alkoholfritt rödvin eller matlagningsvin.
Kycklinggryta, liksom andra grytor, blir ofta ännu godare dagen efter du tillagat den. Så har du gott om tid är det här ett eprfekt recept att laga till middagen imorgon.