Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kycklinggryta - recept

Här är recept på en fransk kycklinggryta som är perfekt mat till vardag och fest - smakerna är tydliga och härliga. Kycklinggryta är enkelt att variera - både i smak och innehåll. Välj det du har hemma och laga efter säsong.

Kycklinggryta - recept
Kycklinggryta - recept
Kycklinggryta - recept
Thomas Carlén

Ingredienser

  • 900 gkycklinglårfilé
  • salt- svartpeppar
  • vetemjöl
  • 250 gsteklök
  • 2vitlöksklyftor
  • 200 gchampinjoner
  • 4rimmat sidfläsk
  • 2 msksmör
  • 3 dlrödvin
  • 1 dlvatten
  • 1 mskkalvfond
  • 1kryddbukett- (se tips i instruktionerna)
  • 1 mskbeurre manié- (rör ihop lika delar mjukt smör och vetemjöl till en kula)
  • 2 msktomatpuré
  • persilja- hackad

Servera med

  • baguette
  • sallad

Kryddbukett

  • 1 bitpurjolök
  • 1 litenstjälkselleri
  • 2timjan
  • 1persilja
  • 1lagerblad

Gör så här

  1. Dela filéerna i två delar. Salta och peppra kycklingdelarna. Vänd dem i vetemjöl på en tallrik. Lägg över på smörpapper.

  2. Lägg steklökarna i ljummet vatten i en skål, cirka 5 minuter, då blir de lättare att skala. Skala dem med skalkniv. Skala och hacka vitlöken.

  3. Skär fläsket i strimlor. Ansa och dela svampen och lägg i en skål.

  4. Bryn fläsket i en stekpanna, lägg över i en gryta. Bryn kycklingbitarna i smör, tillsätt vitlök och lägg över i grytan. Stek lök och svamp i smör och lägg över i grytan.

  5. Tillsätt vin, vatten och fond. Lägg i kryddbuketten. Låt grytan koka upp och sedan sjuda, 25 minuter. Lägg kyckling, fläsk och grönsaker i en skål. Ta bort kryddbuketten.

  6. Klicka ner beurre manié och tomatpuré i skyn. Sjud 5 minuter under omrörning. Salta och peppra. Lägg i kyckling, fläsk och grönsaker och låt grytan bli het. Strö över persilja.

  7. Bind samman, 1 bit purjolök, 1 liten stjälk selleri, 2 kvistar timjan, 1 kvist persilja och 1 lagerblad till en bukett, med bindgarn eller lägg i en påse av gasväv. Buketten läggs i grytan som smaksättning.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Kycklinggryta med soltorkade tomater - busenkel! 

Här använder vi vanligt vin men det går förstås lika bra att byta ut det mot alkoholfritt rödvin eller matlagningsvin.

Kycklinggryta, liksom andra grytor, blir ofta ännu godare dagen efter du tillagat den. Så har du gott om tid är det här ett eprfekt recept att laga till middagen imorgon.

Läs också: Kycklinggryta med varm apelsinsmak 

Recept från Mitt kök