Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fransk jordgubbstarte


En klassisk fransk tarte med en bakad mazarinkräm under de färska bären, passar till kaffet och som dessert.

Fransk jordgubbstarte
Fransk jordgubbstarte
Fransk jordgubbstarte

Ann-Charlotte Fägerlind

Pajskal:

  • 125 gsmör
  • 0,5 dlsocker
  • 4 dlvetemjöl
  • 1ägg

Fyllning:

  • 60 gsmör- (rumstemperatur)
  • 125 gmandelmassa
  • 1ägg- (rumstemperatur)

Garnering:

  • 500 gjordgubbar
  • 0,5 dlaprikosmarmelad
  • 1 mskvatten

Gör så här

  1. Blanda hastigt ihop smör, socker och vetemjöl till en smulig massa.

  2. Knäck ner ägget och arbeta till en deg. Arbeta degen så lite som möjligt. Slå in den i plast och låt vila i kyl minst 30 minuter.

  3. Kavla ut degen till en 3-4 mm tunn cirkel. Fodra en låg pajform. Ställ formen svalt.

  4. Fyllning: Riv mandelmassan grovt. Tillsätt smör och vispa eller mixa slätt. Blanda ner ägg och citronskal. Rör till en slät kräm.

  5. Fyll pajskalet med krämen. Grädda gyllene i 190 grader cirka 20 minuter. Låt svalna.

  6. Garnera med jordgubbar på valfritt sätt. Värm upp aprikosmarmeladen och vattnet. Rör till en jämn glasyr. Pensla glasyren över bären.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök