Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fransk Jansson

Recept på fransk Jansson. Jansson ska lagas med fast ­potatis, annars blir den för mosig. Låt den få ta sin tid i ugnen, det är det som ger den rätta konsistensen.

Fransk JanssonFransk JanssonFransk Jansson
Recept på fransk Jansson. Foto: Joel Våreus

Ingredienser

  • 1 kgpotatis
  • 4bananschalottenlökar
  • 2 mskdijonsenap- gärna grov
  • 1 burkanjovisfiléer- (125 g)
  • 3 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt
  • 0,5 dlpanko- eller annat ljust ströbröd
  • 50 gsmör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Skala och skär potatisen i grova strimlor. Skala och skiva löken.

  3. Häll av ansjovisen och spara spadet. Hacka ansjovisen. Blanda ansjovis och senap med lök och potatis.

  4. Häll blandningen i en smord ugnssäker form, ca 25 x 30.

  5. Blanda grädden med ansjovisspad och salt. Häll blandningen över potatis och lök i formen. Strö över panko eller ströbröd. Hyvla över smöret med en osthyvel.

  6. Grädda mitt i ugnen ca 50 min. Täck med ett bakplåtspapper om ytan börjar se mörk ut. Låt gärna stå en stund före ­servering

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Allt om Matredaktionen