Tips!
Ta hjälp av matberedaren eller mixerskålen för att mixa samman choklad och socker. Du kan göra hela smeten klar i matberedaren, annars går det bra att använda elvispen efter att chokladsockret är mixat.
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En fransk chokladkaka som växer i ugnen, spricker och krackelerar och sedan sjunker ihop. Det är precis som den ska göra. Kanske inte den vackraste kakan, men fyll den med grädde och bär och du förvandlar den helt. Kakan smakar ljuvligt, och konsistensen liknar och smakar som en krämig tryffel.
Sätt ugnen på 180°. Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj formen ordentligt.
Separera äggulor från äggvitor. Smält smöret. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Grovhacka chokladen. Lägg choklad och socker i en matberedare eller i mixerskål och mixa till ett fint smul.
Koka upp kaffet och häll det över chokladsockret. Tillsätt smör och vaniljpulver och vispa eller mixa slätt. Vispa i äggulorna. Vänd till sist ner äggvitorna och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 min tills den är torr i mitten, känn med en sticka. Ta ut och låt den kallna.
Vispa grädden fluffig. Garnera kakan med grädde och björnbär.
Ta hjälp av matberedaren eller mixerskålen för att mixa samman choklad och socker. Du kan göra hela smeten klar i matberedaren, annars går det bra att använda elvispen efter att chokladsockret är mixat.