Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fransk fisksoppa med aioli & pancettaströssel


En mustig soppa med mycket smak lagar du på ett vanligt fiskblock. ­Soppan mixas slät och serveras med knaprigt pancettaströssel.

Fransk fisksoppa med aioli & pancettaströssel
Fransk fisksoppa med aioli & pancettaströssel
Fransk fisksoppa med aioli & pancettaströssel

Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1sej- eller torskblock, tinat
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1fänkålsstånd
  • 2morötter
  • 1palsternacka
  • 3 mskolivolja
  • 2hönsbuljongtärningar
  • 3 msktomatpuré
  • 0,25 krmcajennepeppar
  • 1 tskpaprikapulver
  • 1 burktomater
  • 1 lvatten- cirka kokande

Aioli

  • 45 mskmajonnäs
  • 1vitlöksklyfta- pressad
  • 12 tskvatten
  • 1 tskcitronsaft- färskpressad

Serveras med

  • 34 skivorpancetta- eller bacon
  • formfranska- skivad

Gör så här

  1. Skär fisken i bitar. Skala och hacka löken och vitlöken. Ansa, klyfta och skiva fänkålen. Skala och skär ­moroten och palsternackan i tärningar.

  2. Fräs lök och vitlök i oljan cirka 3 minuter. Tillsätt fänkål, morot och palsternacka och fräs cirka 3 minuter, rör om då och då. Smula ner buljongtärningarna.

  3. Tillsätt tomatpurén, kajenn­peppar, paprikapulver och fräs cirka 1 minut.

  4. Blanda i tomaterna och hälften­ av vattnet, koka soppan under lock cirka 20 minuter. Lägg i fisk­bitarna och sjud 5-8 min eller tills fisken­ är klar.

  5. Mixa soppan­ slät med ­stavmixer, späd den med ­resten av vattnet till önskad ­konsistens och ge den ett uppkok.

  6. Rosta pancettan knaprig i en torr stekpanna. Låt kallna.

  7. Blanda ihop ingredienserna till ­aiolin.

  8. Toppa soppan med smulad ­pancetta. Servera med aioli och ­rostad franska.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök