tillagning: 20 minuter i ugn: 40 minuter Aktiv tid c:a 20 minuter
(Betyg: 3,8 · 109 röster)
Recept på fransk äppelpaj med mandelkrisp. Vill man göra det extra lätt för sig kan man köpa färdig pajdeg och rulla ut i en form. Pajen ska vara välgräddad.
Servera pajen med vaniljsås, glass eller grädde.Foto: Wolfgang Kleinschmidt
(Betyg: 3,8 · 109 röster)
Ingredienser
10bitar
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
100 gsmör
3 dlvetemjöl- (180 g)
2 mskflorsocker
1 mskvatten- kallt
Fyllning
3äpplen- +1
2äggulor
1 dlströsocker
1 dlsyrad grädde- eller crème fraiche
1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
2 tskkanel- mald
0,5 dlsötmandel- finhackad
2 tskflorsocker
Tillbehör
vaniljsås- glass eller grädde
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop alla ingredienser till degen. Tryck eller kavla ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Fyllning: Skala, kärna ur och skiva 3 äpplen. Fördela dem runt kanten i formen. Kärna ur och skär 1 äpple i kuber och lägg i mitten.
Vispa ihop äggulor, socker, grädde, majsstärkelse och kanel. Häll smeten över äpplena i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40–50 min.
Blanda mandel och florsocker. Strö mandelhacket över pajen när ca 10 min återstår av gräddningstiden.
Servera pajen med vaniljsås, glass eller grädde.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 109 röster)
Äpplen som passar till äppelpaj
Till en äppelpaj passar fasta äpplen med bra syra bättre än söta äpplen, som är lösare i fruktköttet och ger en mosigare paj. Några passande svenska sorter är Gravensteiner, Alice, Signe Tillisch, Ingrid Marie och Aroma.