Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Frangipanetarte med nektariner

En vacker paj med frangipane i botten, ett tjusigt franskt ord som i sin enklaste form rätt och slätt är en enkel mandelkräm. Gillar du bittermandelsmak tillsätter du med fördel lite bittermandelarom i krämen.

Frangipanetarte med nektarinerFrangipanetarte med nektarinerFrangipanetarte med nektariner
Paj med mandelkrämsfyllning och nektariner. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 0,5 dlflorsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 125 gsmör
  • 1ägg

Fyllning

  • 1citron
  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlströsocker
  • 2ägg
  • 2 dlmandelmjöl
  • 1 dlvetemjöl
  • 1 krmsalt
  • 0,5 tskbittermandelarom- ev
  • 6nektariner

Garnering

  • 1 mskaprikossylt- eller akaciahonung
  • 1 tskvatten
  • timjankvistar

Gör så här

  1. Lägg mjöl, florsocker, salt och smör, skuret i bitar, i en matberedare och mixa till ett smul. Tillsätt ägget och mixa hastigt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylen i ca 1 tim. Sätt ugnen på 180°.

  2. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, -26–28 cm i diameter. Jämna till kanten.

  3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 12–15 min tills det fått fin färg. Ta ut och låt svalna.

  4. Fyllning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Vispa smör, socker och citronskal fluffigt i ca 3 min med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda i mandelmjöl, vetemjöl, citronsaft, salt och eventuell bittermandelarom och rör till en jämn smet.

  5. Halvera, kärna ur och skär nektarinerna i 1/2-cm breda klyftor.

  6. Spritsa eller bred ut mandelkrämen i botten på pajskalet. Fördela nektarinerna i en cirkel utifrån och in så att det bildas ett cirkelmönster.

  7. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 45 min. Känn efter med en sticka att fyllningen har stelnat. Låt pajen svalna.

  8. Rör ut aprikossylten i vattnet. Pensla pajen med sylten. Strö över timjan och servera.

Vad tyckte du om receptet?