Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En vacker paj med frangipane i botten, ett tjusigt franskt ord som i sin enklaste form rätt och slätt är en enkel mandelkräm. Gillar du bittermandelsmak tillsätter du med fördel lite bittermandelarom i krämen.
Lägg mjöl, florsocker, salt och smör, skuret i bitar, i en matberedare och mixa till ett smul. Tillsätt ägget och mixa hastigt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylen i ca 1 tim. Sätt ugnen på 180°.
Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, -26–28 cm i diameter. Jämna till kanten.
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 12–15 min tills det fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
Fyllning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Vispa smör, socker och citronskal fluffigt i ca 3 min med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda i mandelmjöl, vetemjöl, citronsaft, salt och eventuell bittermandelarom och rör till en jämn smet.
Halvera, kärna ur och skär nektarinerna i 1/2-cm breda klyftor.
Spritsa eller bred ut mandelkrämen i botten på pajskalet. Fördela nektarinerna i en cirkel utifrån och in så att det bildas ett cirkelmönster.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 45 min. Känn efter med en sticka att fyllningen har stelnat. Låt pajen svalna.
Rör ut aprikossylten i vattnet. Pensla pajen med sylten. Strö över timjan och servera.