Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fougasse  

Fougasse är ett franskt bröd. Skär med en riktigt vass kniv för att få snygga snitt i brödet.

Fougasse  
Fougasse  
Fougasse  
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 12 gjäst
  • 3 dlvatten
  • 3 mskolivolja
  • 2 tsksalt
  • 8 dlvetemjöl- (480 g)

Pensling

  • olivolja

Garnering

  • rosmarin- basilika eller timjan
  • flingsalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet samt olja och salt. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand ca 10 min. Tillsätt mer mjöl vid behov. Lägg degen i en bunke, täck med plastfolie och låt jäsa i kylen ca 12 timmar.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i fyra bitar. Låt degen vila ca 10 min.

  3. Kavla ut bitarna till ovala kakor, ca 2 cm tjocka. Skär med en vass kniv fyra diagonala snitt på varje sida av kakan. Dra ut degen något så att det blir hål och kakan ser ut som ett löv eller träd. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°.

  4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 10–12 min, tills kakorna är gyllenbruna. Låt svalna på galler. Pensla bröden med olja och strö över örtkryddor eller flingsalt.

Vad tyckte du om receptet?