Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Förlovningsringar

Små mördegskakor med hackad mandel, formade som ringar.

FörlovningsringarFörlovningsringarFörlovningsringar
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 150 gsmör- kylskåpskallt
  • 5 mskströsocker
  • 3,5 dlvetemjöl
  • 1äggula

Topping

  • 1äggvita
  • 0,5 dlsötmandlar- grovhackade

Gör så här

  1. Skär smöret i mindre kuber. Mixa ihop smör, strösocker och vetemjöl till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Plasta in och låt degen ligga i kylskåp i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Rulla degen till fingertjocka längder och skär dem i bitar, ca 10 cm långa. Forma bitarna till ringar och tryck ihop ändarna. Pensla ringarna med äggvita och doppa dem i grovhackad mandel.

  3. Lägg ringarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8 min. Låt dem svalna på plåten.

Vad tyckte du om receptet?

Förlovningsringar

Ringar och kransar var generellt ett signum för frieri och en uppvaktande kavaljer, men de stod också för en önskan om fruktbarhet och evig lycka. På flera håll i Sverige användes dessa ringar och kringlor som ett regelrätt sätt att flirta. Särskilt i Skåne var det vanligt att unga kvinnor bakade stora kringlor på råmjölk. Kringlorna tog de med sig till kyrkan och marknaden och delade ut till de unga män de tyckte var intressanta. De unga männen i sin tur trädde upp ringarna på armen, och tog sedan hem dem och förvarade dem som troféer i kistor tills de föll sönder. Just dessa söta mördegskakor med hackad mandel serverades ofta vid festliga hyllningstillfällen som till exempel förlovningskalas.