Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på foccacia med fetaost, ett omtyckt italienskt matigt bröd.
Smula sönder jästen i en degbunke. Späd med mjölk och vatten. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt oljan och de båda mjölsorterna. Arbeta degen cirka 10 minuter i köksmaskin, tills den blir smidig, men ganska lös. Arbeta in saltet på slutet. Plasta bunken och låt degen jäsa över natten.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, cirka 30x35 cm. Pensla olja på papperet. Ta upp degen ur bunken och slå upp den i långpannan. Tryck ut den med oljad hand, så att det täcker hela pannan. Täck över med bakduk och låt jäsa minst 30 minuter.
När degen har jäst upp – tryck ner tärnad fetaost, urkärnade oliver och repade rosmarin i små gropar med jämna mellanrum. Pensla brödet med olivolja. Strö över flingsalt. Låt degen jäsa 5 minuter utan bakduk.
Grädda brödet på näst nedersta falsen nerifrån i ugnen, cirka 25 minuter. Låt brödet svalna på bakgaller. Skär brödet i breda skivor eller rutor och servera till exempelvis antipasti. Brödet passar också bra på en buffé.
Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök