Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Foccacia med fetaost, oliver och rosmarin

Recept på foccacia med fetaost, ett omtyckt italienskt matigt bröd.

Foccacia med fetaost, oliver och rosmarin
Foccacia med fetaost, oliver och rosmarin
Foccacia med fetaost, oliver och rosmarin
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 3 dlmjölk- kall
  • 2 dlvatten- kallt
  • 0,5 dlolivolja
  • 3 dlsiktat dinkelmjöl
  • 8 dlvetemjöl special- ca
  • 1,5 tsksalt

Till garnering

  • 150 gfetaost
  • 1 dloliver- svarta urkärnade
  • 23rosmarinkvistar
  • 2 mskolivolja
  • 2 tskflingsalt

Gör så här

  1. Smula sönder jästen i en degbunke. Späd med mjölk och vatten. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt oljan och de båda mjölsorterna. Arbeta degen cirka 10 minuter i köksmaskin, tills den blir smidig, men ganska lös. Arbeta in saltet på slutet. Plasta bunken och låt degen jäsa över natten.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, cirka 30x35 cm. Pensla olja på papperet. Ta upp degen ur bunken och slå upp den i långpannan. Tryck ut den med oljad hand, så att det täcker hela pannan. Täck över med bakduk och låt jäsa minst 30 minuter.

  3. När degen har jäst upp – tryck ner tärnad fetaost, urkärnade oliver och repade rosmarin i små gropar med jämna mellanrum. Pensla brödet med olivolja. Strö över flingsalt. Låt degen jäsa 5 minuter utan bakduk.

  4. Grädda brödet på näst nedersta falsen nerifrån i ugnen, cirka 25 minuter. Låt brödet svalna på bakgaller. Skär brödet i breda skivor eller rutor och servera till exempelvis antipasti. Brödet passar också bra på en buffé.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök