Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Focaccia med färska fikon eller parmaskinka

Bjud på vackra bröd med julig topping till adventsfikat

Focaccia med färska fikon eller parmaskinka
Focaccia med färska fikon eller parmaskinka
Focaccia med färska fikon eller parmaskinka
Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 0,5 pktjäst- 25 g
  • 3 dlvatten- ljummet
  • 1 mskhonung
  • 0,5 mskflingsalt
  • 7 dlvetemjöl- cirka
  • 4 mskolivolja

Topping 1

  • 4fikon- färska
  • 1 dlvalnötter
  • 4 kvistarrosmarin
  • 150 ggrönmögelost
  • 3 mskolivolja
  • 0,5 mskhonung
  • flingsalt
  • 1 nävemangoldskott- röda

Topping 2

  • 1rödlök
  • 1granatäpple
  • 1 dloliver- svarta urkärnade,gärna taggiascaoliver
  • 12parmaskinka- tunna skivor
  • 3 mskolivolja
  • 0,5 mskhonung
  • flingsalt- lite

Gör så här

  1. Rör ut jästen i lite vatten. Tillsätt honung, salt och resterande vatten. Tillsätt mjölet lite i taget. Knåda degen smidig.

  2. Låt jäsa under handduk i 40 minuter.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla till 12 rundlar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Jäs i 30 minuter under handduk. Stick fingrarna i degen så att det formas ordentliga hål.

  4. Sätt ugnen på 225 grader.

  5. Lägg på önskad toppning.

  6. Baka i ugn i cirka 10 minuter eller tills de fått fin färg.

  7. Topping 1: Skär fikonen i skivor och toppa rundlarna. Strö över valnötter, rosmarin och smula över grönmögelost. Ringla över olivolja, lite honung och flingsalt. Baka i ugn i cirka 10 minuter eller tills de fått fin färg. Dekorera med röda mangoldskott.

  8. Topping 2: Skär rödlöken i tunna skivor. Dela granatäpplet och pilla ur kärnorna, mellan de vita hinnorna. Toppa rundlarna med rödlök och oliver. Ringla över olivolja och honung, strö över flingsalt. Baka i ugn i cirka 10 minuter eller tills de fått fin färg. Toppa med parmaskinka och granatäpplekärnor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök