Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Focaccia med tomat och oliver påminner om brödet som på franska sidan av rivieran kallas pissaladière. Andrea Doria var en sjöfarare som stred för Genua på 1500-talet och sägs ha varit förtjust i just denna variant av focaccia.
Värm 2 dl vatten till 37°. Lös jästen i vattnet. Tillsätt 2 dl mjöl och socker. Blanda väl till en slät smet. Jäs övertäckt ca 30 min.
Tomatsås: Skala och finhacka vitlöken. Fräs den i olja 2–3 min. Tillsätt tomatkross, salt och oregano. Låt såsen sjuda under lock ca 30 min, så att smakerna blir koncentrerade.
Värm 2 dl vatten till 37°. Blanda ner vattnet, 5 dl mjöl, salt och 1 msk olja i degen. Arbeta degen väl, den ska vara ganska lös. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min.
Sätt ugnen på 250°. Häll 1/2 dl olja i en långpanna. Stjälp upp degen och tryck ut den till en 2 cm tjock och 30 x 40 cm stor platta. Olja in händerna så klibbar inte degen när du trycker ut den.
Tryck i oliverna och bred på ca 1 dl av tomatsåsen. Resterande sås kan frysas och användas en annan gång. Skär sardellerna i långsmala bitar och lägg på focaccian. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Grädda focaccian längst ner i ugnen 15–20 min. Bottnen ska ha lite färg när brödet är färdigt.