Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Focaccia med rosmarin - recept

Focaccian är som godast när den äts samma dag som den bakats. Känns det stressigt att baka några timmar innan kalaset, sätt degen kvällen före eller på morgonen och låt den jäsa långsammare. Eller baka, frys och ta fram så det hinner tina lagom till festen. Variera focaccian med oliver, soltorkade tomater, sesamfrön. Prova gärna med dina egna favoritkryddor.

Focaccia med rosmarin - recept
Focaccia med rosmarin - recept
Focaccia med rosmarin - recept
Foto: Martin Skredsvik

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 6 dlvatten- ljummet
  • 0,5 msksalt
  • 0,3 dlolivolja
  • 1213 dlvetemjöl- cirka 750 g
  • rosmarin
  • olivolja
  • havssalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt det fingervarma vattnet och rör tills jästen löst sig.

  2. Blanda ner salt, olivolja och vetemjöl. Arbeta ihop degen tills den känns riktigt smidig. Testa genom att mjöla fingret och tryck ner det i degen, när degen går tillbaka är den färdigknådad.

  3. Baka ut i valfri form. Focaccia kan till exempel tryckas eller kavlas ut i en långpanna. Vi tryckte ut ett ovalt bröd som fick jäsa direkt på oljad plåt. Lägg en handduk över.

  4. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa i cirka 45 minuter eller tills den har jäst upp till nästan dubbel storlek.

  5. Mjöla ett finger och tryck flera hål i brödet. Stoppa en rosmarinkvist i varje. Ringla över olivolja och strö över havssalt. Grädda focaccian mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

  6. Ta ut och låt svalna. Skär i bitar eller låt gästerna bryta själva.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Rågrutor i långpanna - recept

Frukostbullar utan jäst – recept 

Recept från Mitt kök