Recept: Camilla Bröms
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på focaccia med två röror: Getoströra och kronärtskocksröra. Perfekt till soppa eller som plockmat i väntan på varmrätten.
Värm vattnet till 37°. Blanda vatten och jäst i en hushållsmaskin. Tillsätt 1 msk flingsalt, sirap, olja, durumvete och vetemjöl och arbeta degen ca 10 min. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en avlång platta, ca 3 mm tjock. Lägg plattan på ett oljat bakplåtspapper på en plåt.
Basilikaolja: Repa bladen från basilikan. Skala vitlöksklyftan. Mixa alla ingredienser till oljan med mixerstav.
Strö över 2 tsk flingsalt och ringla över 3 msk av basilikaoljan.
Strö över oliver och pinjenötter. Hyvla över osten. Låt jäsa utan bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Grädda focaccian mitt i ugnen 15–20 min. Låt brödet svalna på galler innan det serveras med rörorna.
Ps. Det blir basilikaolja över, oljan håller ca 1 vecka i kylen. Den passar även att ringla över tomatsallad.
Mixa osten med 1 msk honung och yoghurt. Lägg röran i en skål och ringla över 1 msk honung. Förvara i kylen till servering.
Låt kronärtskockorna rinna av och krama ut all vätska. Mixa alla ingredienser med mixerstav. Förvara i kylen till servering.
Recept: Camilla Bröms