Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på focaccia med getost. Ett italienskt bröd som får en frasig yta av olivolja. Fyll det med picklade betor, prosciutto och getost och ät mackan som den är eller värm i ett smörgåsjärn.
Picklade betor: Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Låt lagen kallna.
Skala och skär betorna i tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg dem i lagen. Låt stå i kylen i ca 1 dygn.
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt 2 msk olja och mjöl. Knåda ihop till en smidig deg. Tillsätt saltet mot slutet.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim till dubbel storlek.
Häll 1/2 dl olja i botten på en form, ca 20 x 25 cm. Häll i degen och tryck ut den i formen. Häll på 1/2 dl olja och tryck små gropar i degen med fingrarna som oljan rinner ner i. Strö över finhackad -rosmarin och flingsalt. Täck formen med plastfolie och låt jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30 min.
Skär brödet i bitar och halvera på mitten. Lägg på babyspenat, prosciutto, getost och picklade betor. Ät som de är eller värm dem i smörgåsjärn.