Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Focaccia med oliver och dill

Recept på focaccia med dill och oliver. Gott bröd med parmesanost och dillfrön som vi penslar med en dillolja vid servering. Skärs i remsor. Brödet är godast nygräddat, men går bra att frysa.

Focaccia med oliver och dillFocaccia med oliver och dillFocaccia med oliver och dill
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 5 dlvatten
  • 2 dlparmesanost- riven
  • 2 mskolivolja
  • 1 tskdillfrön- mortlade
  • 1 tsksalt
  • 1011 dlvetemjöl special- (600–660 g)

Topping:

  • 0,5 dlgröna oliver- urkärnade, halverade
  • 1 dlparmesanost- riven
  • 2 tskflingsalt
  • 1 krukadill
  • 0,5 dlolivolja

Gör så här

  1. Smula jästen i degskålen till en köksmaskin. Tillsätt lite av vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resterande vatten, ost, olja, dillfrön, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin, ca 10 min, eller för hand ca 15 min.

  2. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

  3. Häll ut degen i en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen jämnt med handen. Olja gärna handen lätt så går det lättare. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  4. Tryck ner oliverna i degen och strö över ost och flingsalt. Grädda brödet strax under mitten i ugnen ca 20 min.

  5. Mixa dill och olja. Pensla det nygräddade brödet med oljan. Låt brödet svalna och skär upp i remsor eller bitar.

Vad tyckte du om receptet?