Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lika vacker som god variant på den italienska focaccian. Dekorera denna vackra focaccia med vilka grönsaker, nötter eller frön du vill.
Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Tillsätt vatten, olivolja, honung och havssalt och rör ut jästen. Tillsätt vetemjöl special och arbeta degen i ca 5 min i maskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 2 delar, en stor (ca 2/3) och en liten (ca 1/3). Lägg den stora degbiten på ett bakplåtspapper och kavla ut den till en rektangel, 1–2 cm tjock.
Kavla ut den mindre degbiten till en lika stor degplatta och dela den i 16 remsor. Använd gärna en pizza-slicer. Pensla degplattan på bakplåtspappret med uppvispat ägg. Lägg remsorna i ett diagonalt rutmönster över degplattan. Skär bort kantbitar som sticker ut.
Skala och skiva rödlök. Skär paprika, pimientos de padron, salladslök och oliver i skivor. Skär tomaterna i halvor. Pensla degen med ägg igen. Lägg på alla grönsaker i hålen på rutmönstret. Strö över sesamfrön.
Låt brödet jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Ringla över olivolja och toppa med flingsalt. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 min tills det fått en gyllenbrun färg.