Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Focaccia med grönsaker

Lika vacker som god variant på den italienska focaccian. Dekorera denna vackra focaccia med vilka grönsaker, nötter eller frön du vill.

Focaccia med grönsaker
Focaccia med grönsaker
Focaccia med grönsaker
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 3 dlvatten
  • 2 mskolivolja
  • 1 mskhonung
  • 0,5 mskhavssalt
  • 7,5 dlvetemjöl special

Pensling och topping

  • 1ägg
  • 1 litenrödlök
  • 1spetspaprika
  • 23pimientos de padron
  • 2salladslökar
  • 10svarta oliver- kärnfria
  • 10 småtomater- gula
  • sesamfrön
  • 2 mskolivolja
  • 1 mskflingsalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Tillsätt vatten, olivolja, honung och havssalt och rör ut jästen. Tillsätt vetemjöl special och arbeta degen i ca 5 min i maskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. 

  2. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 2 delar, en stor (ca 2/3) och en liten (ca 1/3). Lägg den stora degbiten på ett bakplåtspapper och kavla ut den till en rektangel, 1–2 cm tjock.

  3. Kavla ut den mindre degbiten till en lika stor degplatta och dela den i 16 remsor. Använd gärna en pizza­-slicer. Pensla degplattan på bakplåtspappret med uppvispat ägg. Lägg remsorna i ett diagonalt rutmönster över degplattan. Skär bort kantbitar som sticker ut.

  4. Skala och skiva rödlök. Skär ­paprika, pimientos de padron, salladslök och oliver i skivor. Skär tomaterna i halvor. Pensla degen med ägg igen. Lägg på alla grön­saker i hålen på rutmönstret. Strö över sesamfrön. 

  5. Låt brödet jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

  6. Ringla över olivolja och toppa med flingsalt. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 min tills det fått en gyllenbrun färg.

Vad tyckte du om receptet?