Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Florsockermunkar

Munkarna är godast att äta samma dag, men du behöver inte stå i sista stund med friteringen. De färdiga munkarna kan gott vänta någon timme på att gästerna ska hugga in.

Florsockermunkar
Florsockermunkar
Florsockermunkar
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 2,5 dlmjölk
  • 1 dlströsocker
  • 2 mskvaniljsocker
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tsksalt
  • 30 gjäst
  • 2ägg
  • 1112 dlvetemjöl- (660-720 g)

Garnering

  • 4 dlflorsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)

Fritering

  • 1 lrapsolja

Gör så här

  1. Arbeta samma alla ingredienser till degen i en degblandare med krok, ca 5 min på låg hastighet. Öka sedan hastigheten och arbeta degen ytterligare ca 10 min tills den känns elastisk och fin. Låt degen jäsa under bakduk på en lätt mjölad arbetsbänk ca 30 min.

  2. Kavla ut degen till en 1 1/2 cm tjock platta. Stansa ut rundlar med en utstickare, ca 6 cm i diameter. Gör ett hål i mitten, ca 1 1/2 cm i diameter.   

  3. Lägg munkarna på en plåt med ett lätt mjölat bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa 1 1/2–2 timmar.

  4. Garnering: Sikta florsockret och blanda med majsstärkelse.

  5. Hetta upp oljan till 180°. Fritera 3–4 munkar i taget tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ta upp dem med hålslev och lägg dem på hushållspapper. Vänd sedan hastigt munkarna i florsockret. 

Vad tyckte du om receptet?