Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Flätat buffébröd med ägg

Allt i ett – saftigt och vackert buffébröd till påsk med hårdkokta ägg som bakas färdiga i ugnen. Brödet kan bakas även utan ägg och med andra goda frön.

Flätat buffébröd med ägg
Flätat buffébröd med ägg
Flätat buffébröd med ägg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2,5 dlmjölk
  • 2 mskrapsolja
  • 0,5 msksalt
  • 6 dldinkelsikt
  • 0,5 dlblå vallmofrön
  • 6ägg

Pensling och topping

  • 1ägg
  • 2 mskblå vallmofrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och dinkelsikt och arbeta ihop det till en smidig deg i 5 min. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.

  2. Stjälp upp degen på en mjölad ­arbetsbänk. Kavla ut den till en ­platta, ca 30 x 50 cm. Pensla degen med lite vatten och strö över ­vallmo­frön.

  3. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle och lägg den med skarven nedåt. Skär rullen på längden men inte hela vägen igenom, lämna ett par centimeter upptill. Tvinna ihop delarna med snittytan uppåt och forma sedan den tvinnade längden till en krans. Nyp ihop ändarna.

  4. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och tryck ner tvättade råa ägg runt om i flätan. Låt den jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

  5. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Låt brödet svalna en stund på plåten innan du lyfter över det till ett galler. Låt det svalna under

    en bakduk.

Vad tyckte du om receptet?