Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Allt i ett – saftigt och vackert buffébröd till påsk med hårdkokta ägg som bakas färdiga i ugnen. Brödet kan bakas även utan ägg och med andra goda frön.
Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och dinkelsikt och arbeta ihop det till en smidig deg i 5 min. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.
Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 30 x 50 cm. Pensla degen med lite vatten och strö över vallmofrön.
Rulla ihop degen från långsidan till en rulle och lägg den med skarven nedåt. Skär rullen på längden men inte hela vägen igenom, lämna ett par centimeter upptill. Tvinna ihop delarna med snittytan uppåt och forma sedan den tvinnade längden till en krans. Nyp ihop ändarna.
Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och tryck ner tvättade råa ägg runt om i flätan. Låt den jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Låt brödet svalna en stund på plåten innan du lyfter över det till ett galler. Låt det svalna under
en bakduk.