Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vitlök och örter sätter smak på fläskytterfilén som är ett prisvärt, fint och magert kött. Skyn som bildas har mycket smak och den ugnsstekta potatisen, smaksatt med citron, är god till. Servera gärna med en sallad eller någon grönsak.
Sätt ugnen på 200°. Ta fläskytterfilén ur förpackningen, putsa bort senor och hinnor och torka av den. Krydda köttet med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
Bryn köttet runt om i 1 msk smör. Lägg köttet i en ugnssäker form med bakplåtspapper. Hacka örterna. Skala och skiva vitlöken. Strö örtkryddor och vitlök över köttet. Hyvla över 25 g smör. Vik över bakplåtspappret så att det blir ett paket. Sätt i en termometer och sätt in köttet i ugnen.
Skrubba potatisen i ljummet vatten och skär den i 1/2 cm tjocka skivor. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda potatisen med citronskal, citronsaft, 2 msk olja, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg potatisen bredvid köttet i ugnen eller på en egen plåt.
Ugnsstek kött och potatis i ca 20 min tills köttets innertemperatur är 68°. Ta ut köttet. Låt potatisen stå kvar i ugnen så att den får färg medan köttet vilar.
Servera köttet i tunna skivor med rostad potatis, skysås som bildats och en sallad eller grönsaker.