Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläsknoisette med bearnaisesås och pommes chateau

Recept på klassisk fläsknoisette med hemgjord bearnaisesås och pommes chateau.

Fläsknoisette med bearnaisesås och pommes chateauFläsknoisette med bearnaisesås och pommes chateauFläsknoisette med bearnaisesås och pommes chateau
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1fläskfilé- 600 g
  • salt- peppar
  • smör- till stekning/olja till grillning

Bearnaisesås

  • 150 gsmör
  • 1schalottenlök- finhackad
  • 8vitpepparkorn- krossade
  • 2persiljestjälkar
  • 2dragonstjälkar
  • 3 mskdragonvinäger
  • 1 dlvatten
  • 3äggulor
  • 1 tskdragon- finhackad
  • 1 tskpersilja- finhackad
  • salt- vitpeppar

Pommes chateau

  • 1 kgpotatis
  • olivolja
  • 2 tskflingsalt

Grillad baconsparris

  • 140 gbacon- skivad
  • 250 ggrön sparris

Gör så här

  1. Bearnaisesås: Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Skumma och låt bottensatsen sjunka. Koka ihop lök, peppar, dragon- och persiljestjälkar, vinäger och vatten i en kastrull. Reducera till tre matskedar. Sila och pressa ur all vätska ur löken. Spara reduktionen. Gör rent kastrullen och häll tillbaka reduktionen. Sätt kastrullen i en lite större kastrull med sjudande vatten. Vispa ner äggulorna i reduktionen och vispa tills den tjocknar.

  2. Ta kastrullen ur vattenbadet och ställ den på en fuktad disktrasa. Vispa ner det smälta smöret i en fin stråle, i omgångar. Ta inte med bottensatsen av smöret. Smaksätt med dragon, persilja, salt och nymald vitpeppar. Håll såsen varm över vattenbad.

  3. Filé: Putsa bort hinnor på fläskfilén med en vass spetsig kniv. Skär filén i 4 cm tjocka bitar. Platta till bitarna något med handen. Grilla/stek dem i en grill-/stekpanna, 3 minuter per sida.

  4. Pommes chateau: Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär potatis i klyftor. Koka dem 2 minuter i kokande lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt dem rinna av. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Strö över 2 tsk flingsalt. Stek potatisen i mitten av ugnen tills de får fin färg, cirka 15 minuter.

  5. Grillad baconsparris: Sätt ugnen på grill – 250 grader. Linda en skiva bacon runt tre stjälkar sparris och lägg på en smord ugnsform. Gör likadant med resten av sparrisen. Grilla i mitten av ugnen, cirka 5 minuter.

  6. Servera med grillad baconsparris, bearnaisesås och pommes chateau.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök