Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på klassisk fläsknoisette med hemgjord bearnaisesås och pommes chateau.
Bearnaisesås: Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Skumma och låt bottensatsen sjunka. Koka ihop lök, peppar, dragon- och persiljestjälkar, vinäger och vatten i en kastrull. Reducera till tre matskedar. Sila och pressa ur all vätska ur löken. Spara reduktionen. Gör rent kastrullen och häll tillbaka reduktionen. Sätt kastrullen i en lite större kastrull med sjudande vatten. Vispa ner äggulorna i reduktionen och vispa tills den tjocknar.
Ta kastrullen ur vattenbadet och ställ den på en fuktad disktrasa. Vispa ner det smälta smöret i en fin stråle, i omgångar. Ta inte med bottensatsen av smöret. Smaksätt med dragon, persilja, salt och nymald vitpeppar. Håll såsen varm över vattenbad.
Filé: Putsa bort hinnor på fläskfilén med en vass spetsig kniv. Skär filén i 4 cm tjocka bitar. Platta till bitarna något med handen. Grilla/stek dem i en grill-/stekpanna, 3 minuter per sida.
Pommes chateau: Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär potatis i klyftor. Koka dem 2 minuter i kokande lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt dem rinna av. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Strö över 2 tsk flingsalt. Stek potatisen i mitten av ugnen tills de får fin färg, cirka 15 minuter.
Grillad baconsparris: Sätt ugnen på grill – 250 grader. Linda en skiva bacon runt tre stjälkar sparris och lägg på en smord ugnsform. Gör likadant med resten av sparrisen. Grilla i mitten av ugnen, cirka 5 minuter.
Servera med grillad baconsparris, bearnaisesås och pommes chateau.
Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén
Recept från Mitt kök