Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläskkarré med plommon och mandel

Recept på fläskkarré med plommon. Ett recept från Allt om Mat 2003, något reviderat. Men smaken är densamma med god sötma från plommon, sälta från soja och knapriga mandlar. Karré är ett smakrikt kött och relativt billigt när det köps i hel bit.

Fläskkarré med plommon och mandelFläskkarré med plommon och mandelFläskkarré med plommon och mandel
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 gbenfri fläskkarré
  • 200 gkatrinplommon- kärnfria
  • 1rödlök- eller gul lök
  • 75 gsötmandel- skållad
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 mskjapansk soja
  • 2 mskingefära- riven
  • 65 gspenat
  • rapsolja
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 3 dlmathavre- havreris eller jasminris
  • mango chutney- ev

Gör så här

  1. Putsa bort senor och fett från köttet. Skär köttet i 1/2 cm tjocka strimlor. Skär katrinplommonen i 3 bitar vardera. Skala och och skär löken i tunna klyftor. Rosta mandeln i en torr stekpanna.

  2. Hetta upp 1 msk olja i en stor stekpanna eller wok. Bryn köttet på medelvärme tills det fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt. Skala och pressa över vitlöken mot slutet av stekningen.

  3. Tillsätt plommon, soja och 2 dl vatten, 2 krm peppar. Rör om och låt koka utan lock i 2–3 min. Vänd ner ingefära och mandlar och låt koka i ytterligare 2–3 min.

  4. Rör ner spenaten i pannan. Servera direkt med matvete, havreris eller jasminris och eventuellt mango chutney.

Vad tyckte du om receptet?