Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläskkarré med arepas och tostones

Fläskkarré med arepas och tostones är en rätt från Sydamerika. Arepas är ett majsbröd som är vanlig ”streetfood” i Colombia, ­Venezuela och Centralamerika.

Tove Nilsson
Fläskkarré med arepas och tostones
Fläskkarré med arepas och tostones
Fläskkarré med arepas och tostones
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 kgfläskkarré
  • 1 mskchipotle (torkad chilifrukt)- torkad
  • 0,5ananas
  • 2vitlöksklyftor
  • 1,5 dlapelsin- pressad
  • 0,5 dlrårössocker
  • 1 mskspiskummin- mald
  • 1,5 tskfänkålsfrön
  • 1 msksalt
  • 2gula lökar

Arepas

  • 6 dlvatten
  • 4 dlmajsmjöl- (P.A.N)
  • 0,5 tskbakpulver
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 dlrapsolja

Tostones

  • 3matbananer
  • 1 lrapsolja
  • 1 tskflingsalt

Tillbehör

  • 100 gfetaost
  • 2avokador
  • 2tomater
  • 1 krukakoriander
  • salsa- het
  • majonnäs

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Lägg chilin i lite vatten så att den mjuknar. Mixa den avrunna chilin med ­mixerstav. Skala och skär bort den grova stocken på ananasen. ­Finhacka fruktköttet. Skala och krossa vitlöken.

  2. Gnid in fläskkarrén med chili, ananas, vitlök, apelsinsaft, socker, spiskummin och fänkålsfrön. Salta. Lägg köttet i en ugnssäker form. Skala och skär löken i klyftor. Lägg klyftorna runt om köttet.

  3. Tillaga mitt i ugnen ca 6 timmar, tills köttet är riktigt mört. 4. Häll bort hälften av vätskan från köttet. Höj ugnsvärmen till 225° och tillaga köttet ytterligare ca 20 min, tills det fått krispig yta.

  4. Arepas: Blanda vatten, majsmjöl, bakpulver och salt till en deg. Dela den lösa degen i sex bitar i bunken. Ta upp en bit i taget och tryck ut i stekpannan. Stek i olja ca 5 min på varje sida. Låt svalna.

  5. Tostones: Skala och skär bananerna i 2 cm tjocka skivor. Hetta upp oljan till 180° och fritera ­bananskivorna gyllenbruna, ca 2 min. Ta upp med hålslev och strö över flingsalt.

  6. Riv fetaosten. Skala och grovmosa avokadorna. Skiva tomaterna.

  7. Dra isär köttet med två gafflar. Dela bröden och fyll med kött, ­fetaost, avokado, tomat och ­koriander. Servera med tostones, salsa och majonnäs.

Vad tyckte du om receptet?