Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläskfiléspett med två såser

Recept på fläskfiléspett med två goda såser det grillade köttet. Båda kan förberedas dagen innan.

Fläskfiléspett med två såser
Fläskfiléspett med två såser
Fläskfiléspett med två såser
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 650 gfläskfilé
  • 1 mskolivolja
  • 1 tskkryddpeppar- krossad
  • 1 tsksvartpeppar- grovkrossad
  • 1 tsksalt

Ugnstekt färskpotatis

  • 600 gfärskpotatis
  • 1 mskolivolja
  • 2vitlökar- hela
  • 1 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tomatmajonnäs

  • 1äggula
  • 1 tskvitvinsvinäger
  • 1 dlolivolja
  • 1 krmsalt
  • 2 msktomatpuré
  • 1 tsksambal oelek
  • 1 tskströsocker

Basilikasås

  • 1 dlgräddfil- eller grekisk yoghurt
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 mskbasilika- finhackad
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 krmsalt

Tillbehör

  • sallad- blandad och körsbärstomater

Gör så här

  1. Ugnsstekt potatis: Sätt ugnen på 225°. Skölj och halvera potatisen. Lägg den med snittytan ner i en oljad långpanna. Halvera vitlöken och lägg den med snittytan upp i långpannan. Strö på salt och peppar. Tillaga potatis och vitlök mjuk mitt i ugnen ca 20 min.

  2. Tomatmajonnäs: Vispa ihop äggula och vinäger. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning och fortsätt vispa till en slät sås. Rör ner tomatpuré, sambal oelek, socker och salt.

  3. Basilikasås: Blanda gräddfil, pressad vitlök, basilika, salt och peppar.

  4. Putsa och skär fläskfilén i ca 2 cm stora bitar och trä upp på spett. Blanda olja, salt och peppar. Pensla köttet med oljan. Grilla spetten runt om 5-6 min.

  5. Servera köttet nygrillat med sås, potatis och sallad.

Vad tyckte du om receptet?