Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläskfilé provençale med tryffelsmör

En festlig kötträtt som lagar sig själv i ugnen, medan du hinner göra annat!

Fläskfilé provençale med tryffelsmörFläskfilé provençale med tryffelsmörFläskfilé provençale med tryffelsmör
THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • potatis
  • 1 kgpotatis- fast sort
  • salt
  • 50 gsmör- smält

Filé

  • 1fläskfilé- ca 600 g
  • salt- peppar
  • 2 msksmör

Tryffelsmör

  • 100 gsmör- mjukt
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 tsktryffel- finhackad
  • 1 tsktimjan- finhackad färsk
  • salt- svartpeppar

Till servering

  • 200 gkvisttomater- små

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg den i en stor ugnsfast form. Salta och blanda med smält smör. Ugnsstek potatisen i mitten av ugnen, tills den är mjuk och fått fin färg, cirka 30 minuter. Rör om en gång under tiden.

  2. Tryffelsmör: Mosa samman mjukt smör, riven vitlök, finhackad tryffel och timjan i en skål med en gaffel. Smaksätt med salt och peppar. Lägg smöret på ett smörpapper och forma till en rulle. Linda in i papperet och lägg in i kylen för att stelna.

  3. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Putsa filén och bryn den runtom i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg över filén i en ugnsfast form. Lägg små kvisttomater i formen och tillaga i ugnen, cirka 20 minuter. Låt köttet vila 10 minuter.

  4. Skär köttet i drygt halvcentimetertjocka skivor och lägg dem lite omlott i en rad på potatisbädden. Skiva tryffelsmöret och lägg ovanpå filéskivorna. Sätt in fatet i ugnen och gratinera vid 225 grader, cirka 5 minuter. Servera med ugnsbakade tomater.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök