När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
500 gfläskfilé
2citrongräs
1vitlöksklyfta
1 dlthaisoja- + 1/2 dl
250 gpak choi
125 gminimajs- färsk
1 knippasalladslök
1röd paprika
1gul lök
2 mskrapsolja- + 2 msk
3 msktamarindpasta
2 mskströsocker
2 tskchiliflakes
1 dlcashewnötter
1 krukathaibasilika
Tillbehör
jasminris
Gör så här
Putsa och skär fläskfilén i ca 1 cm breda skivor. Skär av ca 4 cm av roten på citrongräsen. Banka på roten med knivskaftet och finstrimla rötterna. Skala och finhacka vitlöken.
Blanda fläskfilén med 1 dl soja, citrongräs och vitlök. Låt stå i kylen i ca 20 min.
Ansa och skär pak choi i ca 2 cm breda strimlor. Skär minimajsen i fjärdedelar på längden. Ansa och skär salladslöken i ca 4 cm långa bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i grova bitar.
Låt fläskfilén rinna av men spara marinaden. Stek fläskfilén i het panna i 2 msk olja i ca 4 min. Ta upp på ett fat så länge.
Stek löken i 2 msk olja ca 3 min. Tillsätt pak choi, minimajs, paprika och salladslök och stek under omrörning i ca 3 min. Blanda i köttet.
Blanda marinaden med 1/2 dl soja, tamarind, socker och chilipeppar. Häll blandningen i pannan och låt puttra i ca 1 min. Blanda i cashewnötterna.
Repa bladen från thaibasilikan och strö dem över kött och grönsaker. Servera genast med ris.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,1 · 50 röster)
Fakta: Tamarind
Tamarind är en frukt med god, syrlig smak som används mycket i asiatisk mat. Den smaksätter även färdiga såser såsom worcestersås och HP-sås.
Kökstips: Hittar du inte thaisoja kan den ersättas av annan ljus soja.
Använd färsk minimajs, den är så mycket godare än konserverad.