Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläskfilé med tamarind och cashewnötter

En snabblagad wok med fläskfilé där tamarindpastan ger smaken. 

Fläskfilé med tamarind och cashewnötter
Fläskfilé med tamarind och cashewnötter
Fläskfilé med tamarind och cashewnötter
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 gfläskfilé
  • 2citrongräs
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 dlthaisoja- + 1/2 dl
  • 250 gpak choi
  • 125 gminimajs- färsk
  • 1 knippasalladslök
  • 1röd paprika
  • 1gul lök
  • 2 mskrapsolja- + 2 msk
  • 3 msktamarindpasta
  • 2 mskströsocker
  • 2 tskchiliflakes
  • 1 dlcashewnötter
  • 1 krukathaibasilika

Tillbehör

  • jasminris

Gör så här

  1. Putsa och skär fläskfilén i ca 1 cm breda skivor. Skär av ca 4 cm av roten på citrongräsen. Banka på roten med knivskaftet och finstrimla rötterna. Skala och finhacka vitlöken.

  2. Blanda fläskfilén med 1 dl soja, citrongräs och vitlök. Låt stå i kylen i ca 20 min.

  3. Ansa och skär pak choi i ca 2 cm breda strimlor. Skär minimajsen i fjärdedelar på längden. Ansa och skär salladslöken i ca 4 cm långa bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i grova bitar.

  4. Låt fläskfilén rinna av men spara marinaden. Stek fläskfilén i het panna i 2 msk olja i ca 4 min. Ta upp på ett fat så länge.

  5. Stek löken i 2 msk olja ca 3 min. Tillsätt pak choi, minimajs, paprika och salladslök och stek under omrörning i ca 3 min. Blanda i köttet.

  6. Blanda marinaden med 1/2 dl soja, tamarind, socker och chilipeppar. Häll blandningen i pannan och låt puttra i ca 1 min. Blanda i cashewnötterna.

  7. Repa bladen från thaibasilikan och strö dem över kött och grönsaker. Servera genast med ris.

Vad tyckte du om receptet?

Fakta: Tamarind

Tamarind är en frukt med god, syrlig smak som används mycket i asiatisk mat. Den smaksätter även färdiga såser såsom worcestersås och HP-sås.

Kökstips: Hittar du inte thaisoja kan den ersättas av annan ljus soja.

Använd färsk minimajs, den är så mycket godare än konserverad.

Läs också: