Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläskfilé med spetskål och brynt hasselnötssmör

Recept på fläskfilé med spetskål och brynt hasselnötssmör. För en fin rund filé kan köttet rullas in i ugns- och grillfolie efter bryning.

Fläskfilé med spetskål och brynt hasselnötssmör
Fläskfilé med spetskål och brynt hasselnötssmör
Fläskfilé med spetskål och brynt hasselnötssmör
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 600 gfläskfilé
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1vitlök- färsk
  • 1 mskolivolja

Spetskål

  • 400 gspetskål
  • 2 tskolivolja
  • 2 tsktimjan- plockad
  • 0,5citron
  • 0,5 tsksalt

Hasselnötssmör

  • 100 gsmör
  • 2 dlhasselnötter- rostade
  • 600 gfärskpotatis- eller delikatesspotatis, kokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Putsa fläskfilén och gnid in köttet med salt och peppar. Dela vitlöken i klyftor, behåll skalet på.

  2. Bryn köttet i olja med vitlöken. Stick in en köttermometer och stek mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca 30 min. Låt vila 5 min före servering.

  3. Skär bort roten på kålen. Skiva kålen tunt och koka mjuk i saltat vatten, ca 5 min. Ta upp och kyl kålen i isvatten.

  4. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Värm kålen i olja och tillsätt timjan och citronskal. Krydda med salt.

  5. Bryn smöret i en stekpanna tills det fått fin färg och börjar dofta nötter. Blanda i nötter och potatis precis före servering.

  6. Skär köttet i skivor och servera med vitlöksklyftor, kål och nötpotatis.

Vad tyckte du om receptet?