Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Fläskytterfilé med mangold- och spenatstomp och salsa verde. Salsa verde är svår att göra i mindre sats, därför blir hälften över. Spara såsen i en burk med lock i kylen och använd som dressing till sallad eller ringla den över nykokt pasta.
Sätt ugnen på 150°. Skär köttet mitt itu på längden till två smala bitar. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca 30 min.
Stomp: Skrubba potatisen noga i ljummet vatten eller skala den. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Ansa och strimla mangolden. Ansa spenaten. Fräs mangolden i 1 msk smör i en stekpanna ca 3 min. Tillsätt spenaten och fräs ca 30 sekunder. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt potatisen rinna av, spara kokspadet. Stompa den med en potatisstöt till ett grovt mos. Blanda i mangold- och spenatfräset. Tillsätt 1 msk smör och krydda med 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar. Späd eventuellt med lite av kokspadet om stompet blir för fast.
Salsa verde: Grovhacka spenat och örter. Hetta upp oljan till 70° i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt örterna. Mixa slätt med mixerstav. Krydda med salt och peppar och låt kallna. Skala, kärna ur och skär gurkan i kuber. Blanda gurkan med hälften av salsa verden.
Skär köttet i skivor. Lägg stomp och kött på tallrikar och fördela gurka och salsa verde runt om. Garnera med strimlad mangold.