Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläskfilé med hemgjord myntamajonnäs


Vanligtvis steker man fläskfilén, men ska den serveras kall och man vill förbereda är det praktiskt att koka och förvara köttet i ­buljongen tills strax innan det ska ­­serveras. En ­krämig dressing med färsk mynta, citron, vitlök och sardeller, ­liksom färsk sensommarfrukt, blir pricken över i. Servera med kokt eller ­ugnsrostad delikatesspotatis.

Fläskfilé med hemgjord myntamajonnäs

Fläskfilé med hemgjord myntamajonnäs

Fläskfilé med hemgjord myntamajonnäs

Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1fläskfilé- cirka 600 g
  • 7 dlvatten
  • 3 mskkalvfond
  • 3lagerblad
  • örtkvistar- några, till exempel ­rosmarin och timjan
  • 10svartpepparkorn
  • flingsalt
  • peppar- nymald

Örtmajonnäs:

  • 3äggulor
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1citron- rivet skal
  • 1 mskdijonsenap
  • 2vitlöksklyftor- hackade
  • 2sardellfiléer
  • 1 dlmynta- hackad
  • 1 dlpersilja- hackad
  • 1,5 dlrapsolja
  • peppar- nymald
  • mynta- melon- och ­nektarinklyftor

Gör så här

  1. 1 Putsa filén fri från senor och ­hinnor. Stick en termometer i köttets tjockaste del.

  2. Koka upp vatten, fond, lagerblad­, örtkvistar och pepparkorn i en ­traktörpanna. Lägg i köttet och sjud under lock tills termometern visar 67 grader. Låt köttet både kallna och förvara det sedan i buljongen.

  3. Majonnäsen: Mixa alla ingredienser­ utom olja och peppar med en s­tavmixer. Tillsätt oljan droppvis­ under mixning. Smaka av med ­peppar.

  4. Skiva köttet tunt och lägg upp, lite omlott, på ett fat. Salta och peppra. Bred över såsen, gärna ett par timmar före servering. Täck över och förvara i kylen.

  5. Garnera med mynta, melon- och nektarinklyftor vid servering.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök