När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
600 gfläskfilé
1 tsksalt
2 krmsvartpeppar- grovmald
2 msksmör
Chilipesto
3 mskpinjekärnor
2vitlöksklyftor
1 mskröd chili- t ex spansk peppar, hackad
0,5 dlsolrosolja
3 msktomatpuré
0,5 tsksalt
Sås
1 dlsky
2 mskkalvfond- konc
2 dlcrème fraiche- lätt
2 tsksoja- kinesisk
1 krmsvartpeppar- nymald
Sesampotatis
1 kgpotatis
2 msksolrosolja
2 msksesamfrön
1 tsksalt
Valentinsallad
3 mskpinjenötter- rostade
100 grucola
250 gkörsbärstomater
1 bitgurka- ca 10 cm
Dressing
1 msklime- pressad
0,5 tsksalt
2 mskolivolja
Fläskfilé med chilipesto
Sätt ugnen på 225°. Börja med chilipeston. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de doftar. Mixa skalad vitlök, pinjekärnor, chili, olja, och tomatpuré i en mixer eller med mixerstav, till en puré. Krydda med salt.
Krydda och bryn fläskfilén runt om i smör i en stekpanna. Lägg den på ett ugnssäkert fat och bred på lite av chilipeston. Sätt en köttermometer i mitten på filén där den är som tjockast. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min till 65° innertemperaturen. Låt köttet vila ca 10 min så stiger temperaturen till 70°.
Häll 1 dl vatten i stekpannan och sila över det i en kastrull. Tillsätt fond, crème fraiche och soja och koka upp. Krydda med salt och peppar.
Skiva köttet och servera resten av peston vid bordet.
Sesampotatis
Sesamfrö köps billigast på hälsokosthyllan där det finns stora förpackningar.
Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och skär den i 3-4
mm tjocka skivor. Lägg dem plant som taktegel på ett ugnssäkert plåt med bakplåtspapper. Pensla med olja och strö över sesamfrö och salt.
Tillaga mitt i ugnen ca 30 min tills potatisen är mjuk. Höj värmen till 250° de sista 5 min så att potatisen får fin färg.
Valentinsallad
Rosta pinjenötterna tills de fått fin färg i en torr stekpanna. Halvera tomaterna. Skär gurkan i bitar.
Blanda samman tomater, gurka och rucola. Blanda limesaft, olja och salt.
Häll dressingen på salladen och strö över pinjenötterna strax före servering.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,1 · 20 röster)
Kan göras i förväg:
Rosta pinjenötterna till chilipeston samtidigt med de till valentinsalladen och mixa chilipeston. Vill du bryna fläskfilén i förväg för att sedan steka den färdig i ugnen inför serveringen går det bra. Då är ju samtidigt potatisen på gång i ugnen.