Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläskfilé med chilipesto, sesampotatis och valentinsallad

Recept på fläskfilé med chilipesto. Smaka av styrkan på peston, styrkan beror på chilin. Eventuellt måste extra cayennepulver tillsättas.

Fläskfilé med chilipesto, sesampotatis och valentinsallad
Fläskfilé med chilipesto, sesampotatis och valentinsallad
Fläskfilé med chilipesto, sesampotatis och valentinsallad
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 600 gfläskfilé
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- grovmald
  • 2 msksmör

Chilipesto

  • 3 mskpinjekärnor
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 mskröd chili- t ex spansk peppar, hackad
  • 0,5 dlsolrosolja
  • 3 msktomatpuré
  • 0,5 tsksalt

Sås

  • 1 dlsky
  • 2 mskkalvfond- konc
  • 2 dlcrème fraiche- lätt
  • 2 tsksoja- kinesisk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Sesampotatis

  • 1 kgpotatis
  • 2 msksolrosolja
  • 2 msksesamfrön
  • 1 tsksalt

Valentinsallad

  • 3 mskpinjenötter- rostade
  • 100 grucola
  • 250 gkörsbärstomater
  • 1 bitgurka- ca 10 cm

Dressing

  • 1 msklime- pressad
  • 0,5 tsksalt
  • 2 mskolivolja

Fläskfilé med chilipesto

  1. Sätt ugnen på 225°. Börja med chilipeston. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de doftar. Mixa skalad vitlök, pinjekärnor, chili, olja, och tomatpuré i en mixer eller med mixerstav, till en puré. Krydda med salt.

  2. Krydda och bryn fläskfilén runt om i smör i en stekpanna. Lägg den på ett ugnssäkert fat och bred på lite av chilipeston. Sätt en köttermometer i mitten på filén där den är som tjockast. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min till 65° innertemperaturen. Låt köttet vila ca 10 min så stiger temperaturen till  70°.

  3. Häll 1 dl vatten i stekpannan och sila över det i en kastrull. Tillsätt fond, crème fraiche och soja och koka upp. Krydda med salt och peppar.

  4. Skiva köttet och servera resten av peston vid bordet.

Sesampotatis

  1. Sesamfrö köps billigast på hälsokosthyllan där det finns stora förpackningar.

  2. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och skär den i 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem plant som taktegel på ett ugnssäkert plåt med bakplåtspapper. Pensla med olja och strö över sesamfrö och salt.

  3. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min tills potatisen är mjuk. Höj värmen till 250° de sista 5 min så att potatisen får fin färg.

Valentinsallad

  1. Rosta pinjenötterna tills de fått fin färg i en torr stekpanna. Halvera tomaterna. Skär gurkan i bitar.

  2. Blanda samman tomater, gurka och rucola. Blanda limesaft, olja och salt.

  3. Häll dressingen på salladen och strö över pinjenötterna strax före servering.

Vad tyckte du om receptet?

Kan göras i förväg:

Rosta pinjenötterna till chilipeston samtidigt med de till valentinsalladen och mixa chilipeston. Vill du bryna fläskfilén i förväg för att sedan steka den färdig i ugnen inför serveringen går det bra.  Då är ju samtidigt potatisen på gång i ugnen.