tillagning: 30 minuter i ugn: 15 minuter Aktiv tid c:a 30 minuter
(Betyg: 4 · 150 röster)
Läcker fläskfilégratäng. Fläskfilé i ugn gratineras under ett täcke med italienska smaker. Skiva fläskfilén innan gratineringen – då är det lättare att servera.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
500 gfläskfilé
2 msksmör
1 tsksalt
2 krmsvartpeppar- nymald
Italienskt täcke
125 gmozzarella
1 krukabasilika
25 gvalnötskärnor
50 gpaprika- grillad, på burk
2vitlöksklyftor
1 krmsalt
0,5 krmsvartpeppar- nymald
Sås
3 dlsky- + vatten
2 mskkalvfond- konc
1 mskMaizenaredning- ljus
1 dlcrème fraiche
1 tsksoja- kinesisk
1 krmsvartpeppar- nymald
Tillbehör
potatisklyftor
haricots verts
sallad
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Putsa filén från fett och senor. Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Tag upp filén och lägg den på en skärbräda.
Häll vattnet i stekpannan och sila det ner i en kastrull.
Skär mozzarellan i små fyrkanter. Plocka bladen av nästan hela basilikakrukan. Hacka dem och valnötskärnorna. Skär paprikan i småbitar. Skala och hacka vitlöken. Blanda samman ingredienserna till täcket. Krydda med salt och peppar.
Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred täcket längs med hela filén. Försök att lägga allt ovanpå köttet. Ställ in fatet i ugnen ca 15 min tills osten smält och valnötterna är rostade utan att de blivit brända.
Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och crème fraîche. Vispa ner det i skyn. Låt såsen sjuda 2-3 min och krydda med soja och peppar.
Servera ugnsstekta potatisklyftor, haricots verts och sallad.
Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!