Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläskfilé i ugn med örtsås

Recept på helstekt fläskfilé. Enkelt recept på hel fläskfilé i ugn med bacondoftande ris och örtsås.

Fläskfilé i ugn med örtsås
Fläskfilé i ugn med örtsås
Fläskfilé i ugn med örtsås
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 600 gfläskfilé
  • 600 gfläskfilé
  • 1 tsksalt
  • 12 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msksmör

ÖRtsås

  • 1grönsaksbuljongstärning
  • 1 dlvatten
  • 2 dlcrème fraiche- lätt (15 %)
  • 11,5 mskdijonsenap
  • 1 mskkonjak
  • 1vitlöksklyfta- pressad
  • 0,5 dlgräslök- hackad
  • 0,5 dlpersilja- hackad
  • 1 pktkryddkrasse

Ris

  • 1 pktbacon- (140 g)
  • 3 dlris
  • 0,5 tsksalt
  • 1 dlpaprika- grillad, i vatten
  • 2tomater
  • 1 dllök- rostad
  • 0,5 dlpersilja- hackad
  • salt- eventuellt

Gör så här

  1. Örtsås: Sätt ugnen på 150°. Lös buljongtärningen i vattnet. Tillsätt crème fraîche, senap, konjak och vitlök. Låt såsen sjuda 1 minut på svag värme.

  2. Blanda ner gräslök, persilja och kryddkrasse. Ställ åt sidan och värm såsen före servering.

  3. Fläskfilé: Putsa köttet och dela eventuellt filén i två bitar. Salta och peppra. Stek i smör runt om tills köttet fått fin färg. Lägg över i en ugnssäker form. Stek klart mitt i ugnen till 67° innertemperatur. Låt köttet vila övertäckt 10-15 min innan det skärs upp.

  4. Ris: Strimla och knaperstek baconet i en gryta. Låt det rinna av på hushållspapper.

  5. Fräs riset i baconfettet 3-4 min under omrörning. Häll över vatten. Tillsätt saltet.

  6. Koka upp riset och låt det sedan sjuda under lock på svag värme enligt anvisning på förpackningen.

  7. Skär paprikan i mindre bitar. Klyfta tomaterna. Vänd ihop ris, bacon, paprika, tomater, lök och persilja före servering. Smaka eventuellt av med salt.

Vad tyckte du om receptet?