Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläskbog med äppelsås

Fläskbog med äppelsås
Fläskbog med äppelsås
Fläskbog med äppelsås
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1,3 kgfläskbog med svålen kvar- benfri
  • 1 mskflingsalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 1lök- gul
  • 1äpple
  • 45 dlvatten
  • 900 gmandelpotatis

Sås

  • sky från stekningen- + vatten till 3 dl
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 tärningkalvbuljong
  • 2 mskvetemjöl
  • 2 mskgelé- röd- eller svartvinbärs
  • 1äpple

Tillbehör

  • 500 gbrysselkål
  • persilja- finhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär skåror genom svålen med en vass kniv, både längs- och tvärgående, så att det bildas ett rutmönster. Salta och peppra bogen runtom. Skala och grovhacka löken. Kärna ur och grovhacka äpplet. Lägg lök- och äppelhack i en ugnssäker form och lägg bogen ovanpå. Häll på ca 1 dl vatten och ställ i nedre halvan av ugnen.

  2. Ös köttet med steksky då och då och häll på mer vatten så att det inte torkar ut i formens botten och blir bränt. Skala potatisarna. När köttet stekt ca 1 timme läggs de ner i samma form. Sätt in en stektermometer i bogen och fortsätt ösa köttet och vända potatisarna då och då.

  3. Ta upp köttet när innertemperaturen är 72° och lägg det att vila på ett fat. Lyft över potatisarna till en annan ugnssäker form, öka ugnsvärmen till 225° och låt potatisarna steka vidare tills de får fin färg. Koka brysselkål. Blanda den stekta potatisen med finhackad persilja. Skär köttet i jämna skivor.

  4. Sås: Sila stekskyn genom en finmaskig sil. Mät mängden och tillsätt vatten så att det blir 3 dl. Häll i en kastrull och tillsätt grädde och buljongtärning. Koka upp och låt koka ca 5 min. Rör ut mjöl i lite kallt vatten och vispa ner det i såsen. Låt koka ca 5 min. Blanda ner gelé och fint tärnat äpple strax före servering.

Vad tyckte du om receptet?