Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Flapjacks

Recept på flapjacks. Flapjack är en havrekaka eller energibar bakad på plåt, ursprungligen från Storbritannien. Receptet kan varieras med torkad frukt och bär och nötter.

FlapjacksFlapjacksFlapjacks
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2 dlhallon- frysta
  • 1 dlblåbär- frysta
  • 3 mskråsocker- + 2 msk
  • 125 gsmör
  • 0,5 dlsirap- ljus
  • 1 krmsalt
  • 6 dlhavregryn
  • 1 tskvaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda hallon, blåbär och 3 msk socker i en liten kastrull och låt det sjuda utan lock ca 5 min. Ställ åt sidan.

  2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner 2 msk socker, sirap, salt och havregryn. Rör till en massa. Blanda ner vaniljsockret.

  3. Klä en liten, ca 20 x 20 cm, ugnssäker form med bakplåtspapper. Platta ut hälften av havregrynssmeten i bottnen och pressa lätt till en jämn botten. Fördela hallonblandningen ovanpå och bred ut resten av havregrynssmeten överst. Platta till lite grann.  Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt det svalna i formen.

  4. Lyft upp kakan när den är ljummen och skär i bitar. Lägg bitarna glest att kallna. Packa i plastlådor med smörgåspapper mellan lagren.

Vad tyckte du om receptet?