Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Flammkuchen

Flammkuchen kommer från gränsen mellan Tyskland och Frankrike  och är en slags ”tyska pizza” med tunn, krispig och välgräddad botten toppad med lök, bacon och crème fraiche. På franska sidan kallas den tarte flambée.

Flammkuchen
Flammkuchen
Flammkuchen
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1pizzadeg- färsk (ca 400 g) eller 1 stor färdig pizzabotten (180 g)
  • 120 gjägarbacon- eller annat rökt sidfläsk
  • 2lökar- gärna en röd och en gul
  • 250 gricottaost
  • 1 dlcrème fraiche
  • 1,5 dlgruyère- riven eller lagrad grevéost
  • 2grönkålsblad- repade, späda
  • 23 kvistartimjan
  • 2 mskolivolja
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Kavla ut pizzadegen ytterligare till ca 1/2 cm tjocklek på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 250°.

  2. Nagga degen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt svalna på plåten.

  3. Skär bacon eller sidfläsket i bitar. Lägg baconet i en kall stekpanna och stek dem lätt i det egna fettet. Ta upp bitarna. Skala och skiva löken. Stek löken i baconfettet tills den mjuknat.

  4. Rör samman ricotta och crème fraiche. Bred blandningen på pizzabottnen och strö över bacon, lök och ost. Repa av grönkålen från stjälkarna. Strö grönkål och timjan på pizzan.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Ringla över olja och strö på peppar.

Vad tyckte du om receptet?