Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En somrig saft av fläderblom och citron som är superenkel att göra. Flädersaft är mycket användbar: Gör en GT med en skvätt flädersaft, en frisk limepaj (se recept) eller glasyr till en kaka. Prova även att marinera skivade jordgubbar i lite av den koncentrerade saften.
Rensa och skölj blomklasarna. Lägg blommorna i en stor skål, i glas eller rostfritt. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Skär dem i tunna skivor. Lägg citronskivorna på blommorna.
Koka upp vattnet. Tillsätt sockret och rör tills det lösts upp. Rör i citronsyran. Häll den heta vätskan över blommor och citron.
Täck över skålen med lock eller plastfolie och låt stå kallt i 3 dygn.
Häll saften i en silduk och låt den rinna av. Häll saften i väl rengjorda flaskor. Förvara i kylen eller frys saften om den ska sparas längre än 2 månader. Tänk på att lämna lite plats för expansion i flaskorna om saften ska frysas.