Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Flädersaft - recept med fläderblom och citron

En somrig saft av fläderblom och citron som är superenkel att göra. Flädersaft är mycket användbar: Gör en GT med en skvätt flädersaft, en frisk limepaj (se recept) eller glasyr till en kaka. Prova även att marinera skivade jordgubbar i lite av den koncentrerade saften.

Flädersaft - recept med fläderblom och citronFlädersaft - recept med fläderblom och citronFlädersaft - recept med fläderblom och citron
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 35fläderblomsklasar
  • 3citroner- ekologiska
  • 1,5 lvatten
  • 1,5 lströsocker
  • 1 mskcitronsyra

Gör så här

  1. Rensa och skölj blomklasarna. Lägg blommorna i en stor skål, i glas eller rostfritt. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Skär dem i tunna skivor. Lägg citronskivorna på blommorna.

  2. Koka upp vattnet. Tillsätt sockret och rör tills det lösts upp. Rör i citronsyran. Häll den heta vätskan över blommor och citron.

  3. Täck över skålen med lock eller plastfolie och låt stå kallt i 3 dygn.

  4. Häll saften i en silduk och låt den rinna av. Häll saften i väl rengjorda flaskor. Förvara i kylen eller frys saften om den ska sparas längre än 2 månader. Tänk på att lämna lite plats för expansion i flaskorna om saften ska frysas.

Vad tyckte du om receptet?