Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Flädermoussetårta – sommaren på ett fat!

En riktigt fin moussetårta som också passar som dessert.

Flädermoussetårta – sommaren på ett fat!Flädermoussetårta – sommaren på ett fat!Flädermoussetårta – sommaren på ett fat!
Foto: Ulrika Pousette

Flädermoussetårta

  • 2äggvitor
  • 1 dlströsocker
  • 100 gnöt- och friktmix

Flädermousse

  • 5gelatinblad
  • 1 dlkonc flädersaft
  • 2äggvitor
  • 0,5 dlströsocker
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 dlvaniljyoghurt
  • 2 mskcitron- pressad
  • 2 tskcitronskal- rivet

Garnering

  • jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en blank marängsmet. Bred ut den till en rundel, 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Ta ut, låt kallna och lossa från papperet.

  2. Mousse: Spänn fast plastfolie i botten av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa äggvitan med sockret till en fluffig smet. Vispa därefter grädden fast i en annan bunke. Blanda grädde och yoghurt. Vänd  ner äggvitan.

  3. Smält gelatinbladen i ½ dl saft i en kastrull. Ta den åt sidan. Häll i resten av saften, citronskal och -saft. Häll blandningen i en fin stråle ner i moussemassan under omrörning. Häll smeten i formen och skaka den lätt så att moussen fördelas jämnt. Ställ i kylen ca 4 timmar.

  4. Hacka nöt- och fruktmixen mellangrovt. Strö den på moussen. Lägg på marängbottnen. Vänd upp tårtan på ett fat. Dra av plasten. Garnera med bär.

Vad tyckte du om receptet?