Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläderkaka med marinerade jordgubbar

Supersaftig och smakrik kaka som håller sig i flera dagar. Fläderglasyr och citronmarinerade jordgubbar gör den här kakan sötsyrlig och jättegod.

Fläderkaka med marinerade jordgubbar
Fläderkaka med marinerade jordgubbar
Fläderkaka med marinerade jordgubbar
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 2ägg
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 2 tskbakpulver
  • 1 krmsalt
  • 4 mskmjölk
  • 0,5 dlkonc flädersaft

Citronmarinerade jordgubbar

  • 300 gjordgubbar
  • 0,5citron
  • 10myntablad
  • 2 mskströsocker

Fläderglasyr

  • 1,5 dlflorsocker
  • 2 mskkonc fläder- och jordgubbssaft- se recept

Garnering

  • evfläderblommor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Smörj och bröa en form som rymmer 1 1/2 liter. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. 

  2. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten omväxlande med mjölk och flädersaft. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 min. Låt den kallna.

  3. Marinerade jordgubbar: Skölj jordgubbarna och skär dem i bitar. Skrubba citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur saften. Strimla myntan.  Blanda jordgubbarna med citronskal, citronsaft, mynta och socker. Låt det marinera i kylen i ca 2 tim.

  4. Glasyr: Blanda florsocker och saft och rör till en slät glasyr. Häll glasyren över kakan. Garnera eventuellt kakan med fläderblommor. Servera kakan med citron­marinerade ­jordgubbar.

Vad tyckte du om receptet?