Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Fläderbären ger en vacker färg och en smakrik kombucha. Har du inte tillgång till fläderbär kan de ersättas med andra mörka bär, t ex blåbär, svarta vinbär eller björnbär.
Koka upp vatten och fläderbär och låt koka 2–3 min. Låt svalna till 80°. Tillsätt te och socker. Rör om och låt svalna.
Sila saften och häll upp i en stor väl rengjord glasburk. Lägg i scobin och lite av vätskan som scobin ligger i. Sätt en bit silduk över burken och spänn fast den med ett snöre. Låt burken stå i rumstemperatur 10–14 dagar (ställ den inte i direkt solljus).
Efter ca 14 dagar bildas en ny scoby. Ta bort den med en hålslev, den kan du spara och använda till en ny sats. Lägg den i en tät burk och täck med lite av kombuchavätskan.
Sila av kombuchan och häll upp på rena flaskor, lämna lite utrymma kvar i flaskan. Låt stå i rumstemperatur 2–3 dagar, lufta genom att öppna korken ett par gånger under tiden.
Ställ flaskorna i kylen. Fortsätt att lufta ut lite av kolsyran efter 2 dagar. Om den ska sparas längre är det bra att lufta då och då genom att öppna upp korken så att inte flaskorna sprängs.
Servera med is och garnera gärna med lavendelkvistar.