Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläderbärskombucha

Fläderbären ger en vacker färg och en smakrik kombucha. Har du inte tillgång till fläderbär kan de ersättas med andra mörka bär, t ex blåbär, svarta vinbär eller björnbär.

Fläderbärskombucha
Fläderbärskombucha
Fläderbärskombucha
Foto: PER RANUNG

Ingredienser

  • 2 lvatten
  • 3 dlfläderbär
  • 2 mskoolong te- eller vitt te
  • 2 dlströsocker
  • 1scoby- (kombuchasvamp)

Tillbehör och garnering

  • is
  • lavendelkvistar

Gör så här

  1. Koka upp vatten och fläderbär och låt koka 2–3 min.  Låt svalna till 80°. Tillsätt te och socker. Rör om och låt svalna.

  2. Sila saften och häll upp i en stor väl rengjord glasburk. Lägg i scobin och lite av vätskan som scobin ligger i. Sätt en bit silduk över burken och spänn fast den med ett snöre. Låt burken stå i rumstemperatur 10–14 dagar (ställ den inte i direkt solljus).

  3. Efter ca 14 dagar bildas en ny scoby. Ta bort den med en hålslev, den kan du spara och använda till en ny sats. Lägg den i en tät burk och täck med lite av kombuchavätskan.

  4. Sila av kombuchan och häll upp på rena flaskor, lämna lite utrymma kvar i flaskan. Låt stå i rumstemperatur 2–3 dagar, lufta genom att öppna korken ett par gånger under tiden.

  5. Ställ flaskorna i kylen. Fortsätt att lufta ut lite av kolsyran efter 2 dagar. Om den ska sparas längre är det bra att lufta då och då genom att öppna upp korken så att inte flaskorna sprängs.

  6. Servera med is och garnera gärna med lavendelkvistar. 

Vad tyckte du om receptet?