Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläder- och jordgubbspaj

”Luften smakar som en jordgubbs­paj, en solig dag i maj”, som Ted Gärde­stad sjöng. En otrolig textrad, som blir ett bra låtval till denna minst lika otroliga paj!

Fläder- och jordgubbspajFläder- och jordgubbspajFläder- och jordgubbspaj
Fånga sommaren i ett bak med denna fläder- och jordgubbspaj. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 0,5 dlströsocker
  • 125 gsmör
  • 1ägg

Fläderkräm

  • 3äggulor
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 dlkonc fläderblomssaft
  • 1,5 dlvispgrädde- + 1,5 dl
  • 2 mskströsocker

Topping

  • 250 gjordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg mjöl, socker och smör i en mat­beredare och mixa ihop till en smulig deg. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en smidig pajdeg. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min tills skalet är genomgräddat.

  2. Fläderkräm: Rör ihop äggulor och majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt flädersaft och 1 1/2 dl grädde.

  3. Sjud försiktigt på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt socker och häll över krämen i en skål. Täck med plastfolie direkt på krämen och låt kallna i kylen

    i ca 2 tim.

  4. Vispa 1 1/2 dl grädde och vänd försiktigt ner den i krämen. Bred ut krämen i pajskalet och ställ in i kylen i ca 1 tim.

  5. Toppa pajen med jordgubbar och servera.

Vad tyckte du om receptet?