Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fläder- och citroncheesecake

Fläder och citron är en underbart fräsch kombination!

Fläder- och citroncheesecakeFläder- och citroncheesecakeFläder- och citroncheesecake
Fläder- och citron gifter sig fint i denna cheesecake. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 12digestivekex
  • 40 gsmör

Fyllning

  • 1citron
  • 150 gnaturell färskost
  • 1 dlcrème fraiche
  • 2ägg
  • 1äggula
  • 3 mskströsocker
  • 1 tskvaniljsocker

Flädergelé

  • 3gelatinblad
  • 2 dlvatten
  • 2 mskkonc flädersaft
  • 1 tskpressad citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. 

  2. Mixa kexen till smulor i en mat­beredare eller mixer. Smält smöret och blanda det med smulorna. Tryck ut blandningen i formen.

  3. Grädda mitt i ugnen tills bottnen fått fin färg i ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 125°.

  4. Fyllning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Rör ihop alla ingredienser. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min tills fyllningen har ”stannat”. Låt kakan kallna. Ställ in kakan i kylen i ca 2 tim.

  5. Flädergelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Koka upp vatten, flädersaft och citronsaft i en kastrull. Ta upp och låt gelatin­bladen smälta i lagen. Låt svalna. Häll lagen på cheesecaken i ett jämnt lager. Låt stå i kylen tills gelén stelnat, 1–2 tim.

Vad tyckte du om receptet?