Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiskspett med fänkålskräm och pecorinorostad färskpotatis  

Fiskspett med fänkålskräm och pecorinorostad färskpotatis är en medelhavsinspirerad rätt. Fänkålskrämen passar även bra till grillad kyckling.

Fiskspett med fänkålskräm och pecorinorostad färskpotatis  Fiskspett med fänkålskräm och pecorinorostad färskpotatis  Fiskspett med fänkålskräm och pecorinorostad färskpotatis  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 300 glaxfilé- utan skinn och ben, MSC- eller ASC-märkt
  • 300 ghälleflundrafilé- odlad
  • 1rödlök
  • 1paprika- gul
  • 1,5 tskfänkålsfrön
  • 1 mskolivolja
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Kräm

  • 1fänkålsstånd- (150 g)
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 mskolivolja
  • 2 krmsalt
  • 100 gfärskost- naturell

Potatis

  • 600 gfärskpotatisar
  • 1 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 50 gpecorino- lagrad (pecorino sardo)

Tillbehör

  • mâchesallad
  • citronklyftor
  • dill

Gör så här

  1. Kräm: Sätt ugnen på 250°. Ansa och skär fänkålen i bitar. Skala och skiva vitlöksklyftan. Lägg fänkål och vitlök i en ugnssäker form. Ringla över oljan och strö på salt. Rosta mitt i ugnen tills fänkålen fått fin färg, ca 15 min. Mixa fänkål, vitlök och olja med färskosten. Låt kallna.

  2. Potatis: Skrubba potatisen och lägg den i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö på salt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min. Grovriv osten. Strö den över potatisen och tillaga ytterligare ca 5 min.

  3. Skär fisken i tärningar, ca 4 x 4 cm. Skala och skär löken i klyftor. Kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Varva fisk och grönsaker på grillspett.

  4. Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna tills de börjar ”poppa”. Stöt dem i en mortel. Blanda med olja, citronsaft, salt och peppar. Pensla spetten med kryddblandningen.

  5. Grilla spetten runt om över direkt glöd 8–10 min. Servera med fänkålskräm, potatis, mâchesallad och citronklyftor. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?