Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fisksoppa med saffransmajonnäs

Matig och mustig soppa med smak av saffran. Blanda gärna olika sorters fisk på burk i soppan.

Fisksoppa med saffransmajonnäs
Fisksoppa med saffransmajonnäs
Fisksoppa med saffransmajonnäs
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 1gul lök
  • 1fänkål
  • 3morötter- stora
  • 4potatisar- medelstora
  • 2 mskolivolja
  • 2buljongtärningar- höns
  • 3 msktomatpuré
  • 0,25 gsaffran- 1/2 påse
  • 1 burktomater på burk- krossade - 400 gram
  • 23 burkarfisk- på burk, ex. lax, tonfisk och/eller makrill
  • 1 lvatten- kokande
  • salt

Saffransmajonnäs

  • 0,25 gsaffran- 1/2 påse
  • 3 mskvatten- hett
  • 2 dlmajonnäs
  • 12vitlöksklyftor- pressade

Till servering och garnering

  • 1 mskolivolja- eller olja från fiskburken
  • nymald svartpeppar
  • färska örter- ex. timjan
  • 4citronklyftor
  • bröd- rostat

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Ansa, klyfta och skär fänkålen i bitar. Skala och skär morötterna och potatisen i tärningar.

  2. Fräs lök och fänkål i oljan i cirka 3 minuter. Tillsätt morötter och potatisar och fräs i cirka 3 minuter till, rör om då och då. Smula ner buljongtärningarna, tillsätt tomatpurén och saffran och fräs i cirka 1 minut. Blanda i tomaterna och hälften av vattnet, koka soppan under lock i cirka 40 minuter.

  3. Lägg i fisken och koka i cirka 3 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer, späd den med resten av vattnet till önskad konsistens och ge den ett uppkok. Koka i 1–2 minuter. Smaka av med salt och håll varm.

  4. Sås: Blanda saffran och vatten i en skål och låt stå i 5 minuter. Rör i majonnäs. Rör i vitlök. 5 Fördela soppan i skålar. Ringla över oljan. Peppra. Garnera med örter. Servera soppan med saffransmajosåsen, citronklyftor och rostat bröd.

Vad tyckte du om receptet?